Muzeul Abandonului lansează prima aplicație imersivă la Noaptea Muzeelor

Sâmbătă, 14 mai, cu ocazia Nopții Muzeelor 2022 va fi lansată aplicația imersivă MUZEUL ABANDONULUI. Special pentru acest moment va fi construită o stație temporară de explorare digitală disponibilă publicului într-un tur de forță de 15 ore, la Seneca Anticafe, de la 9 la 24.

Publicul va putea testa aplicația pe o infrastructură tehnică powered by Dell XPS –  pe cele mai noi laptopuri Dell XPS de 13’’, 15’’ si 17’’– sub îndrumarea echipei de creație, coordonată de Ciprian Făcăeru –  arhitect de spații virtuale. Spațiul amfiteatrului Seneca va fi amenajat de echipa Muzeul Abandonului în colaborare cu Brândușa Tudor și Anca Cioarec de la Stardust Architects, cu mici capsule-instalații de obiecte și elemente de arhivă, colectate de echipa muzeului în ultimul an de cercetare, ca o formă-manifest de introducere a publicului vizitator în atmosfera și narațiunea acestui proiect muzeal avangardist.

Muzeul Abandonului este primul muzeu-forum digital și participativ din România, un proiect ce și-a asumat maparea culturii abandonului și redarea unei narațiuni istorice a fenomenului abandonului și instituționalizării copiilor în România.  Este un spațiu virtual de întâlnire dintre publicul larg și comunitatea invizibilă a copiilor abandonați din România, un loc sigur unde această traumă colectivă poate începe procesul de vindecare. Proiectul a debutat în septembrie 2021, cu platforma www.muzeulabandonului.ro, sub coordonarea a doi oameni de comunicare – Oana Drăgulinescu și Ioana Călinescu și a unui istoric  – Simina Bădică, alături de o echipă interdisciplinară de psihologi, arhiviști, muzeografi și antropologi.

MUZEUL ABANDONULUI este un proiect digital ce explorează noi dimensiuni ale conceptului muzeal și prezintă publicului larg, într-un format inovativ-creativ, istoria fenomenului abandonului în România. Muzeul este prezentat publicului prin intermediul unei platforme web și aplicație virtuală web ce expun un conținut divers transpus într-o scenografie imersivă ce facilitează o experiență exploratorie interactivă. Conținutul muzeal obținut utilizează metode mixte de documentare ce variază de la cercetarea de arhivă, interviuri, mărturii, documentare foto-video, fotografie 360 și scanare 3D și este expus publicului într-un format tridimensional și interactiv ce împrumută limbaje specifice noilor media, jocurilor video și realității virtuale.” – este eticheta muzeală realizată de Ciprian Făcăeru, coordonatorul proiectului imersiv, arhitect de spații virtuale și mixte, designer de experiențe imersive și augmentate, artist al noilor media.

Întreaga echipă a muzeului va fi prezentă în 14 mai în spațiul Amfiteatrului Seneca Anticafe pentru a întâmpina publicul Nopții Muzeelor, pentru a facilita navigarea prin expoziția digitală ce are ca bază fosta clădire a Căminului-Spital Sighetu Marmației – transformată prin scanare 3D în artefact digital, dar și pentru a prezenta fragmente fizice din periplul muzeal digital, replici concrete ale unui concept care își are rădăcinile în metaverse.

Sâmbătă 14 mai, începând cu ora 9:00 și până la miezul nopții, amfiteatrul Seneca Anticafe se va transforma într-un mix de spațiu muzeal și laborator digital, pregătit să primească publicul interesat de explorarea primului muzeu digital din România. Mai multe detalii puteți găsi aici, sau pe paginile de Facebook și Instagram ale muzeului.

Despre Dell Technologies

Dell Technologies (NYSE:DELL)  sprijină organizațiile și persoanele să își construiască viitorul digital și să transforme modul în care lucrează, trăiesc și se relaxează. Compania oferă clienților săi cel mai complex și inovativ portofoliu de servicii și tehnologii în era datelor.

Parteneri ai evenimentului:

Seneca Anticafe, Dell Technologies, Intel

Parteneri media ai evenimentului (titulaturi in scris, nu imagini):

Zile și Nopți, Scena 9, Spotmedia, IQads, Gala Societății Civile, IQool